Om kirken

Dalby Bygade 1, 5380 Dalby
Dalby kirke, som ifølge biskop Jakob Madsen, er indviet til Skt. Peder, er opført mellem 1150 og 1200. Kirken består af et romansk kor og skib med sengotisk vestforlængelse, tårn i vest og våbenhus i syd. Den romanske del af bygningen er opført af kampesten. I sengotisk tid forlængedes skibet med et fag mod vest, førend tårnet byggedes til. Dette ses endnu tydeligt, hvis man ulejliger sig op i tårnet, fra hvis mellemetage den fordums afsluttede blændingsprydede gavl endnu er synlig.
Tårnet tilføjedes i 1500 tallet. Bemærk den specielle nordfynske blændingsgavl med cirkel-blændinger lagt på lodrette stave, muligvis et symbol på skt. Peders nøgler. I våbenhuset ses slidte gravsten over Niels Persen, død 1678, sognepræst Niels Clausen Foss, død 1640, samt en ulæselig sten.

Kirken skal oprindelig have rummet flere kalkmalerier; men i dag ses kun et enkelt, et viekors, på nordvæggen bag ved orgelet.
Kirkens alter er et udskåret renæssancearbejde fra 1633. Det øverste felt viser Samson, der bærer byporten i Gaza, et symbol på arbejde og styrke. Det store billede i midten af alteret viser opstandelsen.
Omkring 1755 omdannedes tårnet til gravkapel, og en pompøs indgangsportal i Rokokoornamentik med heraldisk dekoration opsattes. I dekorationens midte ses Brockdorff’ernes våben indfældet. Kisterne fra dette kapel blev i 1926 nedsat på den ny kirkegård, hvorefter tårnrummet siden har fungeret som indgang til kirken tillige med våbenhuset.

Døbefonten er ny. Den tidligere blev fundet i en have på Birkebjerg tæt herved og befinder sig nu i Dalby valgmenighedskirke. Dåbsfadet er fra 1575. Prædikestolen er et snedkerarbejde fra omkring 1600-tallet.
Fra skibet fører en prægtigt udskåret Rennæssancedør med inskriptionen 1632 ud til våbenhuset. Kirkens ældste inventar er præste- og degnestolene på hver side af alteret. Stolene er i ungrænessance fra 1588. På væggen ud mod tårnrummet hænger kirkens klingbøjtel, hvis skuffe er af træ. Man fristes næsten til at tro, at de ikastede mønters lødighed derved skulle afsløre giverens rundhåndethed. Kirkens pengeblok er af ukendt alder.

Kirkens inventar gennemgik en stor restaurering i 1928-29 for midler, der blev indsamlet blandt menigheden. Arbejdet blev udført af kunstmaler Joh. Klokker, Kerteminde, for den samlede sum af 3642 kr.
Klokken i tårnet er fra 1730. Den bliver stadig betjent med håndkraft.
Til Dalby kirke hører to kirkegårde, idet der blev indviet en ny i starten af 1920’erne. Denne er beliggende skråt over for kirken.